In een eerder artikel al eens geschreven dat in het grafschrift van Gerard ter Borch wordt verwezen naar de schilder Apelles. Deze schilder kwam vandaag in een cursus Kunstgeschiedenis ook weer voorbij. Niet met een van zijn eigen werken, want die schijnen er niet meer te zijn.

2000px Raffaello Scuola di Atene numbered.svg640px Raffaello Scuola di Atene numbered.svgHet beroemdste fresco van Rafaël is ‘De school van Athene’ in de Stanza della Segnatura (een zaal op de tweede verdieping van het Apostolisch Paleis in Vaticaanstad. De zaal was bedoeld als de bibliotheek van paus Julius II en is tegenwoordig te bezichtigen als onderdeel van de Vaticaanse musea). Grote denkers en geleerden uit de Oudheid zijn docerend, denkend, lerend en discussiërend weergegeven. Helemaal rechts bij de letter R in het fresco beeldt Rafaël zichzelf af als Apelles.
Nummer 6 is overigens Pythagoras, nummer 14 Plato en nummer 15 Aristoteles. Om er maar een paar te noemen.

640px Sandro Botticelli La nascita di Venere Google Art Project editedVerder is er nog een beschrijving van een schilderij van Apelles. Het vermoeden bestaat dat een schilderij van Sandro Botticelli daarop gebaseerd is. Het betreft de geboorte van Venus.