der raucher gedraaid detailIn de Gemäldegalerie in Berlijn hangt Der Raucher van Gerard ter Borch (GTB). Het schilderij is hier links te zien (verticaal gedraaid!) Nu was het in die tijd niet ongebruikelijk dat er door dezelfde schilder, een leerling of door een andere schilder een kopie of een gelijkend schilderij werd gemaakt. Zo ook met dit schilderij. Volgens Ter Borch kenner Gudlaugsson zouden er mogelijk 6 kopieën van dit schilderij zijn.

De roker Koets of niet. detailNu hangt er in het Bristol art museum een schilderij, die wel wat lijkt op het schilderij en volgens het museum ook van GTB zou zijn. Gudlaugsson acht het minder waarschijnlijk dat het een GTB is maar dat het mogelijk zou gaan om een schilderij van Roelof Koets. Dat is een interessant. Roelof Koets komt uit Zwolle en zou mogelijk lessen van GTB hebben gehad, maar was niet een leerling.

Ik ga geen uitspraak doen over wat nu de waarheid is. Daarvoor ontbreekt de kennis. Links en rechts zijn de beide schilderijen te zien.