Afdrukken
Hits: 479

anthonie van borssom AangepastGisteren kwam ik in kasteel Nijenhuis een schilderij van Anthonie van Borssom tegen. Allereerst zijn achternaam wordt op veel verschillende manieren geschreven. Het werk is aan hem toegeschreven. Blijkbaar is er geen zekerheid over. Verklaard ook dat het werkje zo moeilijk via internet te vinden is...

RP T 1954 182 AangepastAnthonie zou mogelijk een leerling van Rembrandt zijn geweest. En er is een alleraardigst kinderboekje over de relatie tussen beide schilders. De inhoud van het boekje heeft verder alles te maken met de tekening die Van Borssom maakt van het galgenveld in Amsterdam. De vrouw, die aan de rechterzijde 'hangt', heeft een bijl bij zich. Het verhaal is dat zij haar hospita met een bijl heeft omgebracht. En dat Van Borssom en deze dame een relatie hadden. 

DP800559 AangepastRembrandt tekent dezelfde situatie ook maar dan meer in detail.

Voor meer informatie zie dan de website van Amsterdams Verleden.

Waarom dit verhaal op een website over Ter Borch. Het boekje was erg leuk om te lezen. Bij een recente stadswandeling in Amsterdam zijn we in de buurt van het voormalige galgenveld geweest. Het was in de buurt van het Shell gebouw aan de noordkant van Amsterdam CS. En ook is er nog een boek over de relatie tussen Rembrandt en Ter Borch. Het gaat onder meer over de weergaloze wijze waarop Rembrandt licht en donker weergeeft.