Hof Madrid CustomTer Borch zou ook aan het hof van Philip IV in Madrid geweest zijn. Philip wordt herinnerd voor zijn bescherming van de kunsten, waaronder kunstenaars als Diego Velázquez en zijn heerschappij over Spanje tijdens de uitdagende periode van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648). Ter Borch was er tegelijkertijd met de meesterschilder Velazquez.

Philip IV CustomDe foto aan de linkerkant betreft overigens het hof in de huidige tijd. Ter Borch is nog aan het oude hof geweest. Zover bekend is daar niks meer van terug te vinden.

Ter Borch maakt een schilderij van Philip IV. Het schilderij is een kopie, het origineel is verloren gegaan. Het bevat het monogram GTB. Het is maar een klein schilderijtje…. 30 bij 20 cm. Helaas is het schilderij in privé bezit. Aan de hand van dit schilderij wordt aangenomen dat Ter Borch eind jaren 30 van de 17e eeuw in Madrid was. Om specifieker te zijn gaat het om het lange haar op dit schilderij, eerder droeg de koning het haar korter.

Afgelopen jaar in Madrid geweest. Onderstaand enkele foto's die betrekking hebben op dit artikel. Tijdens een bezoek aan Madrid mocht uiteraard een bezichtiging van het Prado niet ontbreken. In de download is daarvan een uitwerking te vinden. Ondanks dat er geen werken van Gerard ter Borch zijn er interessante linken met andere schilders/schilderijen te vinden.