Six en onbekende CustomAllereerst de vraag wie vindt het? Van Gerard ter Borch de Oude is vrij zeker dat hij in Rome is geweest. Hij zou daar van 1604 tot en met 1611 geweest zijn. Er zijn veel tekeningen uit die periode in het Rijksmuseum beschikbaar. Ook Gerard ter Borch de Jonge zou in Rome geweest zijn. Er is een schilderij van Jan Six en onbekende vrouw. Op het schilderij staat achterop Rome en 1640. Het is bekend dat Six een jaar later in Rome was. Verder is er een tekening van het Colosseum met het jaartal 1641. Er wordt vermoed dat deze datering is vervalst en dat er oorspronkelijk 1611 stond.

Waarom Rome? Veel schilders trokken in die jaren naar Rome. Omdat het daar het walhalla voor de schilders was. Daar waren onder meer Caravaggio en Michelangelo die veel Nederlandse schilders hebben geïnspireerd.

Wat vinden ze in Rome? Dat is eigenlijk teveel om op te noemen. Met name de Oude heeft veel plekken in Rome bezocht en daar ook tekeningen van gemaakt. In een reis in het voorjaar van 2017 ben ik een aantal van die plekken langsgegaan. Het een en ander is uitgewerkt in de onderstaande download.