IMG 20171224 144615007lange vingersDeze keer gaat het niet over wat je eet, maar over lichaamsdelen afgebeeld op een schilderij.

Afgelopen zomer veel schilderijen van El Greco mogen zien. Wat direct opvalt bij zijn werken zijn de lange vingers, voeten en nek. Indertijd mij wel eens afgevraagd wat de betekenis ervan was. Het heeft te maken met onder meer schoonheid. En om dat te bereiken gaan sommige mensen wel heel ver. Spaanse dames uit die tijd bewonderden de zo verfijnde handen dat ze hun handen 's nachts aan de bovenkant van het bed vastbonden om ze bleek en bloedeloos te maken.

Ook op een schilderij van Anthony van Dyck zijn die lange vingers te zien. Of hier nu ook sprake is van het afbeelden van schoonheid is de vraag. Cesare Alessandro Scaglia heeft ten tijde van het schilderen een broze gezondheid. Zie ook het vermoeide gezicht. Maar ook daar heeft het ogenschijnlijk niet mee te maken.

haloDe afbeelding van het schilderij links betreft een werk dat oorspronkelijk in het Koninklijk Museum van Schone Kunsten in Antwerpen hangt. Tijdens een tentoonstelling in het Mauritshuis heb ik het kunnen zien. Maar in het National Gallery in Londen hangt een vergelijkbaar schilderij. Met het schilderij is echter iets bijzonders aan de hand. Zie rond het hoofd van de hoofdpersoon. De website van het museum schrijft daarover het volgende:

He appears with a dark aura or 'halo' behind his head. Technical examination has shown that it was Van Dyck's habit to block in a dark background to his head study, and it is this contrasting ground that is now emerging through.

Dan nog even terugkomend op die lange vingers. Op de website van het Nationaal Gallery staat vermeld dat het met statigheid te maken heeft.

Op een website over Ter Borch mag een link naar hem natuurlijk niet ontbreken. Qua vingers is die er eigenlijk niet. Zal nog eens goed opletten, maar eerder zijn mij lange vingers op schilderijen van Ter Borch niet opgevallen. Is er dan geen enkele link te vinden? Natuurlijk wel. Scaglia diende vanuit Londen Philips IV. Hij stond ook tot 1636 op de loonlijst van hem. Weliswaar wat later was Ter Borch waarschijnlijk aan het hof van Philips IV in Madrid. Ook in de jaren 40 zijn er banden met de Spanjaarden. Tijdens het vredesproces in Munster. Het meesterstuk van Ter Borch over het sluiten van de Vrede van Munster hangt ook in de National Gallery in Londen. Wellicht wel in de buurt van het schilderij van Scaglia.