Bartholomeus van der Helst Portrait of Captain Gideon de Wildt Google Art Project Custombartholomeus van der helst court CustomHet verband tussen Bartholomeus van der Helst en Ter Borch lijkt beperkt. In de boeken over Ter Borch kom je Van der Helst nauwelijks tegen. Toch is het leuk om even kort naar het werk van Van der Helst te kijken.

Van der Helst schildert net zoals Ter Borch veel mensen uit de hogere klassen. Zoals hier betreft het Gideon de Wildt (1624- 1665), 1657 gedateerd. Hij is kapitein en ontving de gouden ketting en penning na het veroveren van twee piratenschepen. De achtergrond met de schepen is geschilderd door Willem van de Velde (I). Dit soort samenwerkingen komt in de 17e eeuw vaker voor. Overigens zijn de achtergronden bij de schilderijen van Ter Borch nauwelijks uitgewerkt.
Het paar rechts betreft Abraham del Court en Maria de Keersegieter. Op de site van Boymans van Beuningen worden enkele leuke vragen over dit schilderij beantwoord.

Vrede van Munster van der helst CustomWat heeft Van der Helst nu met M√ľnster te maken? Hij maakt het schilderij hier rechts. De schuttersmaaltijd in de Voetboogdoelen of St. Jorisdoelen te Amsterdam ter viering van het sluiten van de vrede van Munster, 18 juni 1648. Door de openstaande ramen is de gevel van de brouwerij 'het Lam' aan de Singel zichtbaar. De aanleiding van deze maaltijd is de viering van de vrede van Munster, waarbij Ter Borch het topstuk binnen zijn oeuvre maakt. Zie ook Wat maakt TB bijzonder?