Gisteren heb ik het altijd mooie Haarlem bezocht. Daar ging Ter Borch zestienjarige leeftijd naar toe. Ondanks dat er deze dagen geen werk van hem te zien is, levert het toch interessante 'verbanden' op.

In het artikel Jong tekenen komt aan de orde dat Ter Borch een tekening van een hand maakt mogelijk naar een werk van Goltzius. Het gebruik van streepjes is overeenkomstig. In het Frans Hals museum hangt op dit moment werken van oude meester uit Boedapest. Daar zijn ook werken van Goltzius te zien.

In de tekeningen van de man en de hand zijn de streepjes goed te zien. De derde tekening betreft de profeet Ezechiel. Het is een kleine indrukwekkende tekening, waarbij het witte hoogsel het gewaard en Ezechiel extra volume geeft. Van Goltzius is bekend dat hij veel tekeningen en gravures maakt en aandacht heeft voor de menselijke figuur. Hij richt met anderen een tekenacademie op. Verder twee schilderijen van Goltzius, waarbij links de beschermer van de kunsten Mercurius en rechts Minerva de godin van de wetenschap en de kunsten.

Uiteraard is voor een goede vergelijking van de werken van Ter Borch en Goltzius een diepgaandere studie nodig.

sam 2274sam 2272

 

 

 

 

 

 

sam 2237sam 2265

 sam 2266