hoogstraten view20of20an20interior20or20the20slippers1 CustomHet lijkt niet onlogisch dat iemand die een website over Ter Borch maakt de werken van de schilder waardeert. Echter in eerdere eeuwen zijn er schilders die hem ook hoog aanslaan.

De vaderlijke vermaning CustomHiernaast zien we een afbeelding van het schilderij 'De muiltjes' van Samuel van Hoogstraten. En wat zien wij in de achtergrond? Dat lijkt in veel opzichten een schilderij van Ter Borch. We herkennen onder meer de jurk van het schilderij 'Vaderlijke vermaning' of Galante conversatie'. Rechts ziet u de originele versie uit het Rijksmuseum. Bij de kopie, die in Berlijn in het Gemaldegalerie hangt, is de hond verdwenen. Wat zegt dit over de betekenis van het geschilderde schouwspel?

Let op: Tot zover de informatie op basis van onder meer het tijdschrift 'Holland' blz. 104. Het boek 'Nederlandse schilderkunst, tussen detail en grandeur' bracht mij op een ander spoor. Gek genoeg wordt het schilderij op blz. 108 horizontaal gespiegeld getoond. Er staat bij vermeld dat het schilderij aanwezig in het Louvre. Op de website van het museum wordt het schilderij inderdaad net andersom weergegeven. Maar hoe zit het dan met dat schilderij van Ter Borch? Het is geen Ter Borch. De dame met de jurk toont overeenkomsten met de dame in de Vaderlijke vermaning van Ter Borch. Maar dat jongetje staat helemaal niet op dat schilderij. Ook de vorm van het bed in de achtergrond is anders. Het zou een schilderij van Caspar Netscher, een leerling van Ter Borch, zijn. Het Louvre verwijst naar het Gotha museum, maar daar is geen jongetje op te zien. Ook een andere website (Bildindex) toont geen jongetje. Ook het bed is echt anders. In Dresden is een schilderij van Ter Borch die er wel wat op lijkt maar ja hier ook geen jongetje.Voor nu weet ik het even niet. Het kan uiteraard een vrije interpretatie van Hoogstraten zijn.

Naast Ter Borchs eigen versies van de 'Galante conversatie' zijn er nog zo'n 24 kopie├źn en navolgingen door andere kunstenaars bekend. Dit is dus in die tijd blijkbaar een populair onderwerp, dat goed in de markt ligt. Het weergeven van schilderijen op schilderijen, is vrij gebruikelijk, meestal als een soort eerbetoon van een schilder aan een bewonderde collega.

zangles van meegeren CustomMaar er is nog een schilderij met dezelfde jurk. Lijkt het niet op een echte Ter Borch? De schilder ervan vervalst niet alleen schilderijen van Vermeer maar ook dit schilderij is van de hand van Han van Meegeren.

Het aparte is wel dat het schilderij van Hoogstraten in het boek Nederlandse schilderkunst horizontaal gedraaid staat afgebeeld.

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren