De meesterschilder Gerard ter Borch is geboren te Zwolle. Hoe zien zijn eerste levensjaren eruit?

Ter Borch is afhankelijk van welke jaartelling je hanteert geboren in 1617 of 1618. Volgens de Juliaanse jaartelling is hij in 1617 geboren. In de 17e eeuw wordt de jaartelling echter veranderd in de Gregoriaanse jaartelling en dan zou het 1618 geweest zijn. Het verschil betreft ongeveer 10 dagen, dus Ter Borch is sowieso aan het einde van het jaar geboren. De exacte geboortedatum is onbekend, omdat de geboorteboeken van die jaren verbrand zijn.

Sassenstraat door Gesina CustomHet woonhuis van Ter Borch in de Sassenstraat (het geboortehuis is zover mij bekend nog niet achterhaald) is nog terug te vinden. Waarschijnlijk is wel het een en ander verbouwd, maar toch... Niet heel lang geleden hebben er nog opgravingen in de tuin plaatsgevonden. Hoe leuk zou het zijn als ze daar servies van de Ter Borchs was gevonden. Gesina ter Borch, de zus van Gerard, maakt een tekening van de Sassenstraat. Op de achtergrond zien we de kerk en het stadhuis. Let ook even op het hanengevecht op de voorgrond.

Man te paard 1625 CustomTer Borch krijgt tekenles van zijn vader. De eerst bekende tekening is van een paard. Deze tekening is een studie voor een schilderij, die Ter Borch maakt als hij 17 jaar is. Zijn vader maakt overigens meer religieuze schilderijen; een lijn die zijn zoon slechts heel beperkt volgt. Van Ter Borch zijn slechts twee meer min of meer religieuze schilderijen bekend: de flagellantenprocessie en de franciscaner monniken.