Afdrukken
Hits: 1427

LogoIn april 2015 maakt Charlotte een fantastische tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog. Ze confronteert de toeschouwer met hoe dichtbij het verleden is door foto’s van toen en nu te combineren in één beeld. We zien bijvoorbeeld een jonge soldaat met geweer langs de IJssel achter een stapeltje stenen. Op een paar meter afstand speelt een meisje met haar mobiel. Ondanks dat hun leeftijd niet veel verschilt is hun realiteit een hele andere ... Dit mooie werk van Charlotte inspireert mij om de geschiedenis van de 17e eeuw meer in de huidige tijd te plaatsen en de samenwerking met haar te zoeken.

In een eerste bijeenkomst werken we samen het idee uit hoe we het stadsbeeld van de 17e eeuw en nu kunnen combineren. Als basis gebruiken we twee aquarellen van A. Beerstraten (1655: de oude haven van Deventer met de Bergkerk en het stadsaanzicht langs de IJssel). Welke panden, die op de aquarellen zichtbaar zijn, zijn er nog? Een uitwerking hiervan staat op de website. Het blijkt een opgave om de foto’s van de bestaande panden zo te maken dat ze passen binnen de aquarel van Beerstraten. Maar met goede tips van Charlotte lukt dit. En het resultaat mag er zijn. Het boek bevat twee prachtige platen van Beerstraten waarin foto’s van de bestaande panden zijn verwerkt.
En bij dit ‘project’ blijft het niet. Charlotte maakt prachtige foto’s van mij tegen de achtergrond van de IJssel met de stad Deventer. In goed overleg maken we een keuze voor één foto, die op de achterkant van het boek komt. Vervolgens werken we samen aan een poster om de publicatie van het boek onder de aandacht te brengen. Na het wisselen van ideeën gaat Charlotte aan het werk. Ook hier weer een fantastisch resultaat. We werken nog wat details uit en de poster is klaar. Het prettige aan het samenwerken met Charlotte is dat eventuele gewenste verbeterpunten goed bespreekbaar zijn, de uitwerking volgens afspraken plaatsvindt en niet onbelangrijk ... ze is erg betrokken bij het werk. Voor mij een steunpilaar bij de totstandkoming van het boek!

Ten tijde van het schrijven van dit artikel drukt BoekenGilde het boek en zijn de voorbereidingen voor de boekpresentatie getroffen. Daarmee sluiten we de samenwerking rondom het boek af. Ik kijk terug op een leuke en inspirerende samenwerking. De opbrengst vindt u in het boek ‘Wandelen in het 17e-eeuwse Deventer met de schilder Gerard ter Borch’.

Charel van Dijk

http://www.charlottes-wereld.com

E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.