Deventer-Wilhelminafontein-BrinkOver de Wilhelminafontein, gerealiseerd ter ere aan de aanleg van de waterleiding in Deventer, is de nodige onduidelijk:

- Is er nu sprake van een stedenmaagd of een waternimf ?
- Heeft ze nu een palm-, olijf- of lauriertak in haar hand ?

Op de Brink in Deventer staat de prachtige Wilhelminafontein. Het beeld op de fontein is overigens niet Wilhelmina, maar de stedenmaagd (symboliseert dat de stad nooit zou worden ingenomen of belegerd.... net of dat nooit gebeurd is). Maar goed dit terzijde.
Maar in Deventer wordt ook gezegd dat sprake is van een waternimf. Een nimf is een Griekse halfgodin en daimon die in de natuur leeft, en vaak gebonden is aan een bepaalde plek of plantensoort. De nimfen van de wateren of hydriaden zijn in het bijzonder de nimfen van die wateren, welke op de aarde worden aangetroffen, de beken en bronnen, die de algemene naam van Naiaden droegen. Ze waren de dochters van de potamiden (de riviergoden). Zij zijn de weldadige voedsters van de planten, aan wie zij verschaffen, wat deze nodig hebben om te leven. Door middel van de planten voeden zij ook de kuddes en zodoende ook de mensen. Daarom genoten zij een bijzondere verering en men richtte voor hen altaren op aan de door hen bewoonde bronnen.

Wat me verder bezighoudt is de tak die ze in haar rechterhand vasthoudt. Verschillende bronnen maken daar een laurier-, palm- en olijftak van. En ze heeft toch echt maar één tak vast. Dit is wel een klein onderzoekje waard, omdat het soort tak een totaal andere betekenis heeft.

Laurierbladeren werden in de Griekse mythologie met de god Apollo geassocieerd en vanaf 582 voor Chr. kroonde men er Olympische winnaars mee; de → laurier als symbool van overwinning werd overgenomen door de Romeinen en de latere Europese volken. De Olijftak staat voor Vrede, verzoening en hoop. Vandaar ook het gezegde iemand een Olijftak aanbieden, wat neerkomt op een verzoenend gebaar. De palmtak is het symbool van de overwinning (op de dood) en van vrede

Joomla templates by a4joomla