gkv kerk doesburgDoesburg:
Kerk aan de Heerenstraat

Het kerkgebouw dateert uit de 15e eeuw, gebouwd als woonhuis. Het pand was ooit eigendom van de Hertog van Gelre. In het midden van de 1872 vindt de verbouwing tot kerkgebouw plaats. De kerk omvat 2 aan elkaar getrokken huizen, het voorhuis grenzend aan de straat, en het achterhuis, het hogere gedeelte van de kerk met een gewelfde kelder.

Zutphen:
In het stadhuis van Zutphen zijn vier kamers te vinden van de vier kwartieren binnen het hertogdom. Gelre was verdeeld in vier kwartieren, samen vormden Zutphen-Stadhuiszij de Staten van de Kwartieren:
1. het Kwartier van Nijmegen (tussen de Grote rivieren);
2. het Kwartier van Veluwe (ook wel: van Arnhem);
3. het Kwartier van Zutphen (het Graafschap Zutphen);
4. en Opper-Gelre (ook wel: van Roermond), met de steden Gelder (het huidige Geldern) Roermond en Venlo. Dit gebied wordt meestal het Overkwartier van Gelre of Gelder genoemd.

Huis – Ijssalon op de hoek markt en Lange Hofstraat is zover mij bekend ook van de Hertog geweest.

Hattem:
De Dikke Tinne, ook wel bekend onder de naam St. Lucia, was een kasteel in Hattem.
Reeds in 1361 is er sprake van een "huis" van de hertog van Gelre in Hattem. Hertog Reinoud IV van Gelre liet in 1404 een imposant kasteel optrekken met muren van 7 meter dik, de dikste kasteelmuren van Nederland.

Harderwijk:
Aan de westkant van de stad, vlakbij de stadsmuur, staat een bijzonder gebouw. Tegenwoordig heet het de Vanghentoren. Er is een galerie in gevestigd. Omstreeks 1315 bouwde de Harderwijk-Vanghentorengraaf van Gelre op deze plaats een woning die zeer waarschijnlijk uitgroeide tot een echt stadskasteel. Dit gebouw werd later het Oude Blokhuis genoemd. In 1393 stond de (inmiddels) hertog van Gelre het blokhuis aan de stad af. Het stadsbestuur gebruikte het Oude Blokhuis onder meer als gevangenis. Vandaar de naam Vanghentoren.


Elburg 087Elburg:
Arent thoe Boecophuis/oude raadhuis
Het pand is gebouwd door de hertog van Gelre, Willem van Gulik. Hij schonk dit pand aan zijn rentmeester Arent thoe Boecop. Een rentmeester beheert de goederen en in het bijzonder het onroerend goed van een eigenaar.
Deze rentmeester krijgt van de hertog de opdracht Elburg te verplaatsen. In vier jaar bouwt hij een nieuwe stad met een rechthoekige plattegrond.
Het betreft het voormalige stadhuis in de periode 1400 - 1954. Het middeleeuws pand (1396) heeft bovenaan de gevels weergangen op de spitsboogfriezen en op de achtergevel uitgekraagde hangtorentjes op de hoeken. Het bordes aan de voorgevel op Dorische zuiltjes is toegevoegd in 1773.

Joomla templates by a4joomla