Labyrint vrijdenkersplaats 1993Aan de Brink treffen we het kunstwerk 'Reflections' zoals hier links afgebeeld. Het kunstwerk is gerealiseerd bij de herinrichting van het plein in 1993 en aangebracht door Matjaz Stuk  (geboren 1959, Ljubljana). Het kunstwerk bestond uit labyrint van zwarte en witte banen en een trap. Het labyrint geeft aan dat je een hele weg moet afleggen, maar dat de kans dat je het kwijt raakt nihil is. De traptreden verwijzen naar het schavot dat vroeger in de hoek bij het Bouwershuis/oud kantongerecht stond. Daar zijn nog wel de bevestingspunten in de straat zichtbaar. Bouwershuis-3De trap van enkele treden was ook de reden dat deze hoek van het plein de bijnaam 'Speakers corner' kreeg.

In de buitenring van het kunstwerk staat een gedicht met de beginregels:

I used to live in a city
which used to be an island
by the hand of men.

Het kunstwerk is in 2011 gerestaureerd. Daarover schreef de Stentor het volgende:

Vloer kunstwerk Brink als nieuw

  donderdag 14 april 2011 | 14:54 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 14 april 2011 | 14:59

 
Stratenmakers vernieuwen het stenen kunstwerk op de Brink in Deventer. foto Berend van de Sande

Stratenmakers vernieuwen het stenen kunstwerk op de Brink in Deventer. foto Berend van de Sande

 
DEVENTER - De vloer van het kunstwerk van Deventenaar Matjaz Stuk op de Brink is bijna klaar. Eigenlijk moest het werk eind vorig jaar al gereed zijn, maar sneeuw en ijs zorgden voor vertraging.

Donderdag waren vloerenleggers en stratenmakers dan toch bezig met de laatste werkzaamheden aan de granieten vloer.

Het kunstwerk van Matjaz Stuk was zwaar beschadigd en moest nagenoeg helemaal opnieuw worden opgebouwd. Voor de restauratie was 72.000 euro uitgetrokken.

Het werk van Stuk heet 'Reflections' maar is beter bekend als 'Speakers Corner'. Het bestaat uit een labyrint in het plaveisel, uitgevoerd in zwart-witte natuurstenen banen. Op de buitenste ring staat een gedicht, getiteld 'Reflections'. De granieten trappen, die twee jaar geleden zijn weggehaald omdat ze door vrachtwagens kapot waren gereden, komen weer terug. Acht jaar geleden moesten er ook al stukken van het kunstwerk worden vervangen omdat ze waren beschadigd doordat er zware voorwerpen op waren gevallen en auto's tegenaan waren gereden.

Het werk van Stuk moet na de renovatie weer tien jaar mee kunnen.

Joomla templates by a4joomla