Afdrukken
Hits: 2137

Wismar-Stortebeker haus (1)Stortebeker, waarover qua geboorteplaats alleen maar verhalen bekend zijn, heeft eind 14e eeuw verschillende kogge schepen gekaapt en vervolgens op sleeptouw genomen naar een 'thuishaven'. De eerste keer dat we informatie over de piraat vinden is in de boeken van de rechtbank van Wismar. Hij was mishandeld door twee mannen, die dan ook zonder pardon uit de stad werden gezet. 

Na enkele jaren van kapingen door Stortebeker en zijn vriend Godeke Michels hadden verschillende Hanzesteden er meer dan genoeg van. Een eerste keer dat zij de piraten aanpakte, bleek achteraf niet afdoende; de piraterij ging gewoon door. Vervolgens zette zogenaamde vredesschepen uit Lubeck/Hamurg, maar ook uit de IJsselsteden Kampen en Deventer, de aanval in. In de buurt van Helgoland kwam het tot een confrontatie. Veel piraten overleefde de strijd niet en Stortebeker werd gevanggenomen. Maar ook hij overleefde het uiteindelijkniet; via staande onthoofding kwam een einde aan zijn leven.

Nog meer interessants....

Störtebeker dankte zijn bijnaam aan het feit dat hij een beker bier in een teug kon ledigen.

Op het Duitse schiereiland Rügen zou nog een schat van Störtebeker begraven liggen.

Eensgezindheid in het huidige Nederland was ver te zoeken.... "De nieuwe thuishaven van Störtebeker werd toen Marienhafe in Oost-Friesland, dat in het ambstgebied van zijn vriend Widzel tom Brok lag. De strijd tussen de Frieslanden en Holland was in 1396 opgelaaid en Störtebeker vocht mee tegen de Hollanders."