In de St. Nikolai kirche in Stralsund is een houten kerkbank van de Rigavaarders. Op het houten paneel zijn scenes van de pelsdierjacht, de winning van wax en een hanzeatische koopman te zien. Dit als een soort beschermheilige van de compagnie van Rigavaarders. De bank is uit 1420.

Stralsund-Nikolai kirche (7)In de jaren 60 van de vorige eeuw gaat het echter mis. Ineens blijkt Riga vervangen te worden door Nowgorod. Op Wikipedia vinden we de volgende verklaring:

Der Name Nowgorodfahrergestühl entstand erst in den 1960er Jahren, als Paul Heinze mangels Betrachtung der vorliegenden Stralsunder Quellen (hier existierte nie eine Kompanie der Nowgorodfahrer) das damals Russlandfahrergestühl genannte Relief genauer einordnen wollte: Da der Nowgoroder Peterhof sehr bekannt war und im vergleichbaren Lübeck eine Kompanie der Nowgorodfahrer parallel zu den Rigafahrern bestand, kam es wohl zu dieser Verwechslung.

In de folder van de St. Nikalaikirche wordt het beschreven als een Relieftafeln des Gestühl der Rigafahrer. In een boek in de bibliotheek van Stralsund, maar ook in een Nederlandse uitgave over de Hanze, vinden we nog dat de kerkbank wordt toebedeeld aan de Nowgorodvaarders.

Meer informatie: Rigafahrergestühl en Nowgorodfahrer.

Joomla templates by a4joomla