Afdrukken
Hits: 2386

 

Terug vanuit het mooie Noorwegen kom je bijna langs het plaatsje Ribe in Denemarken. Niet geheel verwacht, maar het is een erg sfeervol en historierijk stadje met leuke straatjes en panden. Toch maar eens kijken of er een relatie met de Hanze is.

En ja hoor die blijkt er te zijn. In de periode dat de kooplieden nog individueel opereerden (pas later ontstond de stedenhanze) was er vanuit Groningen een handelsroute onder andere naar Ribe. Zie de website van Valens.
Wikipedia geeft aan dat Ripen, het huidige Ribe, een belangrijke dependances en handelsposten van de Hanze was.
Ribe telt 8.192 inwoners (2011). Het is het oudste stadje van Denemarken, ook het oudste van geheel Scandinavië. Ribe werd in 710 n.Chr. gesticht als marktplaats van Friezen en Vikingen. Gedurende een deel van het jaar ontmoetten kooplieden elkaar op deze plek om te handelen. Er was een kade voor het aanleggen van de schepen en een houten weg waarlangs de tenten van de kooplieden werden opgezet. Later kreeg de marktplaats een permanent karakter en werden er huizen en werkplaatsen gebouwd. Ribe werd tevens een bisschopsstad.
Tot de 16e eeuw was Ribe een belangrijke handelsstad. Door de Reformatie, het dichtslibben van de rivier, de stadsbrand van 1580, overstromingen, oorlogen en de pest, veranderde dit echter.