St. Nicolaas, die jaarlijk in ons land cadeaus voor de lieve kindertjes brengt, zien we als beschermheilige binnen de Hanzesteden vaak terug. Sint-Nicolaas is de beschermheilige van apothekers, prostituees, boogschutters, kinderen, ongehuwde vrouwen, kooplieden, studenten, geliefden, slagers, dieven, moordenaars, piraten et cetera en schutspatroon van de zeelieden. In de Hanzesteden zien we dit vaker terug in de betekenis van beschermheilige van de kooplieden en zeelieden. Nicolaas van Myra(geboorte- en sterfjaar onbekend, waarschijnlijk geboren omstreeks 280 te Patara in Lycië en overleden op 6 december in 342 of 352) was in de 4e eeuw bisschop te Myra, de toenmalige hoofdplaats van Lycië in Klein-Azië. Hij werd later heilig verklaard en is de hoofdpersoon in tal van legenden.

Bergkerk-8De Bergkerk in Deventer heet ook wel de St. Nicolaaskerk. Niet zo heel gek, want de kerk staat in een stadsdeel waar in de Middeleeuwen veel handel plaatsvond. In de kerk is in het raamwerk aan de oostzijde van de kerk een afbeelding van St. Nicolaas terug te vinden.Stralsund-Nikolaikirche 5

In Stralsund staat centraal in de stad de Nikolaikirche. Met Nikolai wordt hier niet de Slavische jongeman bedoeld, maar St. Nikolaas. In Kampen heeft de Bovenkerk st. Nikolaas als beschermheilige. Hetzelde geldt voor de Grote Kerk in Elburg.

Meer informatie over St. Nicolaas vind je op Wikipedia.

Joomla templates by a4joomla