Kampen 1441
Kampen 1441
De nieuwsgierigheid was geprikkeld toen ik de plaat zag hangen in een restaurant in hanzestad Stralsund. Wat staat er eigenlijk allemaal op ?

Op de voorgrond wordt een schip geladen met kleine vaten. De inhoud zou mogelijk wijn of boter kunnen zijn. Als we het over wijn en Kampen hebben dan kunnen we niet voorbij gaan aan Thea Beckman. In haar boek Gekaapt beschrijft ze dat aan de kade wijn wordt gelost. Over de vaatjes boter is ook wel een bijzonder verhaal bekend. Deventer maakte het hout van de vaatjes dikker, zodat er minder boter in de vaatjes moest. De 'kraan' wordt ook wel haalboom genoemd.

Even verderop links ligt een kogge langs de kade. Het eerste schip waarmee het mogelijk was de zeeën te bevaren, waardoor de Oostzeelanden bereikbaar waren. Er wordt nog wel zoveel mogelijk dicht langs de kust gevaren. Het schip wordt geladen of gelost door een tredmolenkraan. Door twee mensen in een tredmolen te laten lopen, wordt met een touw de goederen gelift. De tredmolen wordt ook wel in kerktorens gebruikt en kan gewichten tot 1 ton tillen. 

Aan de rechterzijde zien we de indrukwekkende stadsmuur met torens. Het gebouw rechts is het stadhuis van Kampen.

Het jaar 1441 is niet willekeurig gekozen. In dat jaar trad Kampen toe tot de Hanze.

Joomla templates by a4joomla