Afdrukken
Hits: 1888

OosterlingenhuisoosterlingenhuisIn Brugge vinden we aan het Oosterlingenplein de vergane glorie van het hanzekantoor. De kooplieden van de hanze werden hier Oosterlingen genoemd, omdat zij uit steden kwamen die oostelijk van Brugge en Vlaanderen lagen. In tegenstelling tot de andere steden met een hanzekantoor (Nowgorod, Bergen en Londen) was geen sprake van een eigen ruimte, maar was het kantoor binnen in de stad. Vanaf 1457 was het gevestigd op deze locatie.

Aan het Oosterlingenplein rest nu een pand waar in het muurverband van een neogotisch gebouw nog het Oosterlingenhuis is terug te vinden. In een naast gelegen restaurant is een wapen met een tweekoppige adelaar te zien. Het symbool van het hanzekantoor in Brugge.

Zeven wonderen van BruggeAls je overigens op zoek wilt gaan naar het origineel van een bekend schilderij met onder andere het Oosterlingenhuis (De Zeven Wonderen van Pieter Claeissens den Oudern), dan kom je van een koude kermis thuis. In het museum van het Begijnhof hangt slechts een kopie. Het origineel hangt bij de zusters en is niet te bezichtigen.

Maar wat is een hanzekantoor ?

Een hanzekantoor (Duits: Hansekontor of kortweg Kontor, van het Franse comptoir, "handelspost") was in de Middeleeuwen een vestiging van Hanzekooplieden in het buitenland.

In het Duits werd het begrip Kontor voor het eerst in de 16e eeuw gebruikt. Daarvoor werd van Haus of Hof gesproken. Zo heette het hanzekantoor van Novgorod Peterhof. De naam kontor werd tot in de 19e en de 20e eeuw zeer vaak voor kantoren van kooplieden gebruikt. Het hedendaagse Duitse woord voor kantoor is Büro, maar met name in oude Hanzesteden zijn er nog traditionele bedrijven die het woord Kontor gebruiken.

Hanzekantoren bouwden een (kooplieden-)stad in de stad en hadden vanaf het begin een eigen rechtspraak. Zo kozen de kooplieden van een hanzekantoor zogenaamde Ältermänner (ook comes hansae, Oldermann of Aldermann), die het toezicht over de kooplieden van het kantoor hadden. Later werden de statuten en reglementen van de hanzekantoren vooral centraal in Lübeck geregeld.

Naast talloze andere handelsposten (de zo genoemde factorijen) had de Hanze vier hanzekantoren. Dit waren het Hanzekantoor van Brugge (later verplaatst naar Antwerpen), Tyskebrygge in Bergen, Peterhof in Novgorod en Stalhof in Londen. Tyskebrygge is het enige bewaard gebleven hanzekantoor.