Tallinn (15)Deze week op bezoek geweest op kasteel Doorwerth. Ondanks dat deze plek weinig te maken heeft met de Hanze leert het wel over de periode in onze geschiedenis.

Bij aankomst bij het mooie kasteel langs de Rijn waren groepen schutters bezig om met hun pijlen doelen te raken. De doelen waren onder andere een namaak vis, fazant en bokje. In deze omgeving werd ik herinnerd aan de vraag van een zoon van vriendin @LiBa1974... De afstand tussen muurtorens is dan wel ongeveer 70 meter, maar tot welke afstand konden ze met de pijl en boog raak schieten ? tot de helft van de torens of over de gehele afstand ?

Al pratend met een van de schutters kwam het antwoord naar voren. Het bereik kan bv. 185 meter zijn maar doelgericht is de afstand tussen de 60 en 80 meter. Kortom bij deze afstand was er een redelijke kans om ook raak te schieten. En laat dat nu ook de afstand tussen de muurtorens zijn. Bij een grotere afstand van het doel en veel mensen bij elkaar is er wel een kans dat je iemand raakt, maar er is dan niet één specifiek doel...

Dit betekent dat als je je in de buurt van de stadsmuur bestond dat aan beide kant beschoten en geraakt kon worden. En verdediging aan beide kanten van je lichaam valt niet mee. Meestal had een soldaat in één hand schild en in de andere hand een steek- of slagwapen (bv. hellebaard).... dus echt veilig was het daar niet in de buurt van die stadsmuur.

Joomla templates by a4joomla