VeenhuizenOnlangs in het bijzondere Veenhuizen in Drenthe geweest. Bijzonder in die zin dat er enerzijds een prachtige rust vanuit het dorp gaat, maar enerzijds staat het bekend als het gevangenisdorp en maakte het onderdeel uit van een kolonie waar mensen te werk werden gesteld. Die tegenstelling is boeiend. Veel van de panden zijn gerealiseerd naar ontwerp van vader en zoon Metzelaar. Bij deze naam kwam ik aan het denken.

Nu blijkt zoon Metzelaar stadsarchitect te zijn geweest in de hanzestad Deventer. In zijn periode heeft hij enkele waardevolle gebouwen ontworpen. Enkele bewaarscholen (bewaarschool B in de Assenstraat, bewaarschool A in de Polstraat en bewaarschool D tegenover de Boreelkazerne in Deventer) en het pand Grote Kerkhof 9. Daarover staat de volgende beschrijving op de website:

"Dit pand is ontworpen door stadsarchitect W. Metzelaar in 1880. Willem Cornelis Metzelaar (1849- 1918) was een Nederlands architect en ingenieur. Als "hoofdingenieur van de gevangenissen en rechtsgebouw en bij het departement van justitie" was hij verantwoordelijk voor de oprichting van een groot aantal justitiële bouwwerken waaronder de rechtbank in Zutphen).
Na zijn studie was hij enige tijd in dienst bij de Staatsspoor wegen waarna hij tussen 1872 en 1883 gemeente-architect in Deventer werd. Op de gevel staat deus auxit, God vermeert (vermeerdert) 1880. Het is op de gevel gezet in 1880 door bankier Vermeer die aldaar omstreeks 1880 woonde."

Op een andere website treffen we de tekst:
"Deventer bezit nog een vrijwel complete verzameling van schoolgebouwen uit het eind van de 19de eeuw. Ze zijn vanwege hun ruime opzet en degelijkheid bewaard gebleven. De scholen van vóór 1884, in overwegend neoclassicistische vormen, werden door W.C. Metzelaar ontworpen en die vóór 1900, door J.A. Mulock Houwer, zijn doorgaans uitgevoerd in neorenaissancestijl. De voorm. school A, de jongensschool voor Meer Uitgebreid Lager Onderwijs (MULO; Polstraat 1) stamt uit 1876."

School PolstraatKortom kan gezegd worden dat Metzelaar iets betekend heeft voor Deventer en andere plaatsen in Nederland. Het is dan toch jammer dat de gemeente Deventer er voor kiest om de nalatenschap van Metzelaar in de Polstraat te slopen en het hebben van een vrijwel complete verzameling van schoolgebouwen te doorbreken.

 

Metzelaar
Metzelaar

Joomla templates by a4joomla