Je zou zeggen dat de stadspoorten van de Hanzesteden langs de IJssel in den avond op een gelijk tijdstip sluiten. En toch is het niet zo.

In Zutphen luidt, om aan te geven dat binnenkort de stadspoort sluit, de poortersklok op de Broederenkerk van kwart vZutphen-Broederenkerkoor tien tot tien uur. De poortersklok in de toren van de Martinikerk in Doesburg luidt echter om negen uur al. In sommige Poorterskloksteden betekenende het luiden van de klokken ook de sluiting van de herbergen. Als je nog buiten de stad was dan zorgde je wel dat je op tijd bij de stadspoort was om de stad in te kunnen en tijdig een slaapplaats te kunnen vinden. 

 Het tijdstip van sluiting van de stadspoort lijkt niet altijd iets met de verdediging van de stad te maken hebben als we het een en ander lezen over de stadspoorten van Rotterdam...

Die sluitingstijd werd in 1747, naar aanleiding van een klacht van de brandmeesters die buiten de stadspoorten woonden, opnieuw vastgesteld. Zij hadden nl., aangezien de sluiting om 9 uur gedurende de wintermaanden hun veel ongemak opleverde, van burgemeesteren gedaan weten te krijgen, dat de poorten weer -als vanouds- van 1 maart tot 31 oktober pas om halfelf en van 1 november tot ultimo februari om halftien dicht zouden gaan.
Deze maatregelen waren weinig in overeenstemming met het vrijheidsbeginsel, dat de Fransen hier na hun intocht in januari 1795 hadden geïntroduceerd. De Municipaliteit besloot dan ook in haar vergadering van 29 mei 1798. dat voortaan ieder te allen tijde vrij en ongehinderd door de poort de stad zou mogen binnenkomen of verlaten en dat de poortwachters als 'nuttelooze ambtenaren' uit hun post zouden worden ontzet.

Joomla templates by a4joomla