Een dak met zwarte dakpannen is sjieker dan met rode dakpannen. Wie vindt dat niet ? Bij de vervanging van houten huizen met rieten daken door stenen huizen met dakpannen speelde dit idee wel degelijk een rol. 

DakenSta je op de Martinuskerk in Doesburg dan is goed te zien dat veel van de daken zichtbaar vanaf de straat in zwarte dakpannen zijn uitgevoerd. De rest van het dak, bijvoorbeeld richting de achtertuin of een deel van het dak dat helemaal niet van beneden te zien is, is bedekt met rode dakpannen. Laat je overigens niet in de luren leggen door nieuw aangebracht dakpannen, die zijn veelal rood. Blijkbaar veranderen de ideeën over wat sjiek is.... of betaalbaar.

Als we van de Walburgiskerk in Zutphen kijken dan zien we overigens een vergelijkbaar patroon.... meer zwarte dakpannen aan de straatzijde.

Opvallend is dat een dergelijk patroon niet zo snel te herkennen is van de Lebuinuskerk in Deventer. Zegt dit iets over een verschil tussen de bewoners van Zutphen-Doesburg en Deventer ?

Joomla templates by a4joomla