Een onlangs gevonden wrak op 150 meter van de haven van Kampen is groot nieuws. Het blijkt een kogge uit de Hanzeperiode. Maar in 2012 is er nog een interessant wrak gevonden bij Stavoren. De twee wrakken op een rijtje:

16e eeuws wrak in het IJsselmeer

Onderzoek laat zien dat het schip afkomstig is uit het begin van de 16e eeuw. In het zicht van de haven van Stavoren is het met een lading molenstenen gestrand. De dekplanken van het schip zijn overnaads. In de periode direct na de bouw van het schip werden de planken niet meer over elkaar gelegd, maar naast elkaar. Dit wrak kan mogelijk iets zeggen over de overgangsperiode van overnaads naar gladboordig maken van het dek van schepen. Opvallend dat de NOS vermeldt dat het een 15e eeuws schip is.

Kamper Kogge

In de haven van Kampen ligt een fraaie replica van een kogge. Het schip is nagebouwd op basis van vondsten in het IJsselmeer. Maar onlangs werd bekend dat eeuwenlang voor de 'deur van Kampen' een kogge in de IJssel ligt. Op grond van de scheepsconstructie en vondsten van aardewerk zou het wrak te dateren zijn in de veertiende of vijftiende eeuw, de periode waarin Kampen als Hanzestad handel dreef met steden rond de Oostzee. Het leek erop dat het schip overnaads was gebouwd, met dekbalken die door de huid steken, een mast met razeil, eeen rechte achter- en voorsteven met een kasteel – een versterkt bouwwerk – voor of achter. Allemaal kenmerken van een kogge.

Scheepswrak bij...
Scheepswrak bij Kampen blijkt uniek wrak Kamper Kogge

Joomla templates by a4joomla