De sleutel tot wat vraag je dan af ? Het gaf in elk geval toegang tot een leuke en bijzonder ervaring in de mooie hanzestad Groningen.

watertoren 2Na een dag rondzwerven in de oude schil rondom de stadskern van Groningen belanden we bij de watertoren naar ontwerp van Mulock Houwer, stadsarchitect van Deventer en Groningen. In Deventer staat ook een watertoren naar ontwerp van hem. De kleurstelling, het volume/vorm en de versierende elementen zijn anders. Door de rode baksteen en de grote omvang van dit bouwwerk maakt het indruk.

Verkleumd van de kou besluiten we een kroeg op te zoeken. We belanden in cafe en restaurant de Sleutel aan de Noorderhaven. De Sleutel was ooit een brouwerij en het pand was al bekend rond 1600. Een van de medewerkers vertelt dat midden in het pand de oude tweede stadsmuur stond. Van rond 1300. De eerste stadsmuur staat meer naar de binnenstad. De dikte van de muur is inderdaad indrukwekkend. Op een stadsplattegrond van de stad uit 1642, die hangt in het restaurant, is de bierbrouwerij genoemd en is goed de ontwikkeling van de stad Groningen te zien.

SleutelMaar het meest verrassende deel van ons bezoek aan de sleutel volgt nog. De medewerker nodigt ons uit om te kijken in de kelders van het pand. Van opwinding stel ik de mevrouw wel drie keer de vraag of dit echt de stadsmuur is. Ook in de kelders is deze meermaals terug te vinden. We lopen door een langwerpige kelder van waar in de naast gelegen kelder kunnen komen. Weer teruglopend naar de voorkant van het pand zien we een waterput. Vanuit deze meters diepe put werd het water gehaald voor het brouwen van het bier. Boven de waterput zien we het symbool IHS. Voor die tijd natuurlijk ongebruikelijk om dit katholieke symbool aan te brengen in een pand, want het is al enige tijd na de komst van de ketters in ons land. De betekenis van de afkorting die mij het meest is bijgebleven is Iesus hominum salvator (Jezus de redder der mensen). Het symbool is hier aangebracht met het idee dat de kwaliteit van het water in de put beschermd zou zijn. Ook zou er mogelijk in deze kelders een schuilkerk geweest zijn, maar de exacte locatie niet bekend.

Sleutel2Weer terug in het restaurant praten we na over deze leuke ervaring. Maar hoe zit het nu met die sleutel ? Uiteindelijk vinden we via internet de volgende mogelijke verklaring:

De naam is waarschijnlijk afkomstig van Sint Petrus. In de geloofsbeleving van de Rooms-katholieken heeft Petrus een bijzondere positie onder de apostelen. Hij wordt daarom met twee sleutels, de "sleutels van Petrus" afgebeeld die symbolisch de hemelpoort en de wereld ontsluiten.
Je moet dan denken aan hemelsbier dat smaakt alsof een engeltje op je tong piest.

Joomla templates by a4joomla