In de Bergkerk in Deventer is een afbeelding van Christoffel te vinden. In de kooromgang links. Een grote figuur, die een kind draagt. Over deze figuur is op de site van historieroermond interessante informatie te vinden !


Zoektocht naar de ware Sint-Christoffel

Gerard van de Garde

Sneu voor alle Roermondenaren die Tof of Sjtuf heten, maar Christoffel is geen echte naam. Het Griekse woord christophoros is een omschrijving en betekent 'hij die Christus draagt'. De echte naam van de martelaar die onder zijn bijnaam Christophorus beroemd zou worden, is onbekend.
De bijnaam verwees naar zijn bekering en doop: hij die Christus in zijn hart draagt. Maar in later tijd werd christophoros letterlijk opgevat. In de fantasie van de gelovigen groeide de martelaar uit tot een reus die het Christuskind op zijn schouders veilig de rivier over zette, en vervolgens tot de beschermer van veerlieden en reizigers. Deze Christoffel had weinig meer te maken met de anonieme historische martelaar. Daarom heeft het Vaticaan hem in 1969 van de algemene heiligenkalender afgevoerd.

Joomla templates by a4joomla