"Des te meer Hanzeatische onder- en bijsteden (dorpen) had het oude Deventer, en wel: Oldenzaal, Hasselt, Delden, Goor, Diepenheim, Rijssen, Almelo, Ommen, Ootmarsum, Enschede en Gramsbergen, terwijl Steenwijk, Vollenhove, Hardenberg, Genemuiden, Wilsum en Grafhorst onder Zwolle als Hanzeatische hoofdplaats staan."

Ommen viel dus onder Deventer, maar Hasselt dus ook. Dit terwijl Zwolle veel dichterbij ligt. Dat het tussen de verschillende moeder- en bijsteden niet altijd pais en vree was, blijkt wel uit onderstaand stukje over de verhouding tussen Steenwijk/Hasselt en Deventer/Zwolle....

Geheel vrede hadden de steden Steenwijk en Hasselt met hun positie niet. Voortdurend werden er pogingen in het werk gesteld om tot een gelijkwaardige positie met de drie hoofdsteden Deventer, Zwolle, Kampen te komen. Die hebben deze aanspraken nooit erkend, omdat ze nimmer met originele stukken konden worden aangetoond. In Steenwijk waren de oudste rechten en privileges met de komst van de Geldersen in 1523 verloren gegaan. De beweringen van beide steden - hoe stellig dan ook - dat zij aan de drie hoofdsteden waren gelijkgesteld, werden echter door de feiten tegengesproken. In beide plaatsen waren namelijk de vonnissen aan appel onderhevig. Hasselt moest zich daarbij als dochterstad tot Deventer wenden en Steenwijk tot Zwolle. En ook binnen de Hanze, waar de twee stadjes lid van waren, werden zij als bijsteden door hun moederstad vertegenwoordigd.

Joomla templates by a4joomla