Schimmelpenninck2In Deventer heeft de familie Schimmelpenninck zijn sporen nagelaten. Wandelen we rond op de Brink dan zien we boven de toegangsdeur van nummer 23 het snijraam met de sleutels. Het familiewapen van Schimmelpenninck. Op een gevelsteen staat vermeld dat hier de raadspensionaris Rutger Jan Schimmelpenninck woonde.

Zijn vader was een wijnhandelaar. Het graf van deze Gerrit Schimmelpenninck is te vinden in de kooromgang van de Bergkerk. Daarover is op internet de volgende tekst te vinden:

"Deventer was hij toen al lang ontgroeid, maar toen zijn vader, Gerrit Schimmelpenninck, in 1804 overleed, kocht hij een dubbel graf in het koor van de Bergkerk in Deventer en liet op de grote grafzerk trots het familiewapen uitbeitelen met de familiespreuk HONOS ANTE DIVITIAS (= eer voor rijkdom).

Enkele jaren daarvoor waren juist in opdracht van de overheid alle familiewapens op zerken en gebouwen weggehakt in het kader van de leuze van de Franse Revolutie 'Vrijheid, gelijkheid, broederschap'. Daardoor is dit nu de enige zerk in deze kerk met een familiewapen en valt hij niet alleen op door zijn grootte, maar ook door zijn heraldieke pracht – een blijvend eerbetoon van een zoon aan zijn vader."

PrinsenplaatsVlakbij de Bergkerk is een overblijfsel van de Deventer capsulefabriek terug te vinden. In de vorm van een schoorsteen. Aan de oorsprong van deze fabrief stond een van de telgen van Schimmelpenninck: Jan Hendrik Adriaan Schimmelpenninck. De fabriek is zeer goed te zien op de luchtfoto uit begin jaren tachtig.

Maar hoe zit het dan met die link met Groningen ? In de Oosterstraat op nr. 53 staat het Schimmelpenninckhuys. De verklaring vinden we op de website van het in het huis gevestigde restaurant:
"Het Huys dankt zijn naam aan Rutger Jan Schimmelpenninck. Deze raadpensionaris van de Bataafse republiek belegde hier met drie mede-revolutionairen geheime vergaderingen. De Barokzaal waarin deze samenzwering plaats vond is nog steeds in tact. Vooral het uitbundig versierde plafond is indrukwekkend. De hierin verwerkte symbolen van de Franse revolutie en de portretten van de vier staatslieden die op de gasten neerkijken zijn de stille getuigen uit vervlogen tijden."

Joomla templates by a4joomla