Onlangs is het Rijksmuseum heropend. Aanleiding om naar Amsterdam te trekken. De grote drukte bij de ingang van het museum was reden om andere leuke dingen te gaan doen in onze hoofdstad. Onder andere de tuin van het Rijksmuseum eens goed bekijken.

In de tuin van het Rijksmuseum staan tegen elkaar twee poorten, niet uit Amsterdam maar oorspronkelijk uit ... Deventer en Groningen. Wat doen deze poorten daar ? De architect van het Rijksmuseum, Pierre Cuypers, wilde in de tuin van het museum een deel van de geschiedenis van Nederland laten zien. Op zich snap ik de gedachten wel, maar ja.... de enige plek waar deze poorten horen, zijn uiteraard toch Deventer en Groningen. De vele pogingen van de beide steden om de poort terug te krijgen onderschrijven dat meer mensen er zo over denken. Helaas denken vertegenwoordigers van het museum en blijkbaar ook het Rijk, die feitelijk eigenaar zijn van de poorten, er anders over.

De poort uit Deventer betreft de Bergpoort. Deze stond globaal gezegd achter de Bergkerk, naast de school van WC Metzelaar (zie ook Afbraakpolitiek). De fraaie ornamenten van de Buiten-Bergpoort, in 1619 ontworpen door de Amsterdamse stadsarchitect Hendrick de Keyser, werden door de gemeente Deventer in 1880 om niet geschonken aan het Rijksmuseum in Amsterdam.

De poort uit Groningen betreft de Herepoort. Al in de 11e eeuw zou een poort zijn gebouwd aan het begin van de Herestraat, bij de Herebrug (volgens Wikipedia, maar dit lijkt niet te kloppen want de markering van de poort is een stuk verderop te zien namelijk tussen C&A en ‘De Faun’ (Herestraat/Gedempte Zuiderdiep), zie voor meer informatie de bijlage bij dit artikel). De fundamenten van deze poort zijn teruggevonden. In 1621 werd op dezelfde plaats een nieuwe poort gebouwd. In de tweede helft van de 19e eeuw werden de vestingwerken van de stad grotendeels ontmanteld.  In 1874 werd ook de Herepoort uit 1621 afgebroken. De Herepoort werd in 1885 weer opgebouwd in de tuin van het Rijksmuseum.

 

Bergpoort1
Bergpoort1

Joomla templates by a4joomla