Vanmiddag langs het pand van De Gruyter in de Kort Bisschopstraat in Deventer gelopen..... Een bijzonder pand met lijsten en festoenen rondom ronde raampjes. Op de website staat het pand als volgt omschreven:

Dit huis, dat stamt uit het eind van de negentiende eeuw, heeft een gevel waarvan we een gelijke niet in het Deventer straatbeeld zullen vinden. Begin deze eeuw ontwierp architect Willem. G. Welsing uit Arnhem er een nieuwe pui voor. Zijn ingreep was zo heftig dat van de oorspronkelijke elementen alleen de versierde natuurstenen zijpilasters resteerden. Opvallend zijn de met festoenen (bloemkranzen) omkranste ovalen en de glas-in – loodvensters.

De Gruijter den...
De Gruijter den bosch2

De hele opzet was karakteristiek voor de winkels van het vroeger vermaarde kruideniersconcern van De Gruyter uit Den Bosch. In Arnhem, Tilburg en Hengelo verrezen De Gruyterwinkels – alle van Welsing – die nagenoeg identiek waren aan die in de Korte Bisschopstraat in Deventer. De Bossche kruidenier is inmiddels uit het straatbeeld verdwenen, maar een slogan als 'en betere waar, en tien procent' zal velen nog bekend in de oren klinken, en ook 'het snoepje van de week' zal nog niet uit de herinnering gewist zijn. Dit pand is een voorbeeld van eclecticisme; het combineren van kenmerken van verschillende stijlen of stromingen. In de klassieke oudheid werd de term gebruikt voor de stroming waarbij de Romeinse, Griekse en Oosterse cultuurelementen op elkaar inwerkten en meer en meer met elkaar versmolten. In postmoderne kunst dient eclecticisme vaak als ironische illustratie van de gedachte dat werkelijke authenticiteit onmogelijk is.

Maar ja, wat heeft dit alles met Groningen te maken. Tijdje terug liep ik over de markt in Groningen en zag in de verte een pand met kenmerken van de winkels van De Gruyter. Thuisgekomen even gecheck via internet en het blijkt een gemeentelijk monument. Een voormalig filiaal van De Gruyter.

Winkelpand in eclectische stijl
(vm. filiaal De Gruyter)
1916[7] H.G. Welsing Vismarkt 33   0014/103452
Voorgevels - Groningen - 20094390 - RCE.jpg
Joomla templates by a4joomla