Deventer-Stadhuis 5Onlangs zijn schilderingen van de heilige Martinus en Nicolaas aangetroffen. Daarover het onderstaande artikel. Maar over deze heiligen valt nog meer interessants te vertellen.

De heilige Martinus heeft ook te maken met de stadskleuren van Deventer..... die ondermeer te zien in het schild in de top van de gevel van het stadhuis op het Grote Kerkhof. Maar hoe zit dat dan precies ? Martinus kwam als soldaat aan bij een stadspoort. Voor de poort zat een arme man die het koud had. Martinus sneed met zijn zwaard een deel van zijn rode mantel en gaf deze aan de arme man. Door het afsnijden van een deel van de mantel werd de witte onderrok van Martinus zichtbaar.

NikolaasIn de Bergstraat zien we ergens halverwege een beeldje aan de muur. Het beeldje stelt de heilige Nikolaas voor. Dit beeld is in 1969 door wijlen Prins Claus in de regen onthuld. De datum van 5 december 1967 (vandaar waarschijnlijk de op een taaipop lijkende figuur in het midden) betreft de datum van subsidieverlening voor het herstel van het Bergkwartier. St. Niklaas is schutspatroon van de zeelieden en beschermheilige van de handel. Het Bergkwartier was een belangrijk handelscentrum van Deventer. Bergkerk heette in die tijd St. Niklaaskerk. In het beeld heeft St. Niklaas een zak geld, die de subsidie van de toenmalige minister Marga Klompé voor het herstel van het Bergkwartier voorstelt. De vrouw in het midden zou het lid van de regering voorstellen.

Artikel van de website van de gemeente Deventer:

Onderzoek muurschilderingen Bergkerk

De afgebeelde heilige bisschoppen in de Bergkerk zijn naar verwachting Martinus en Nicolaas. Dat denken de wetenschappers die dinsdag 7 mei onderzoek hebben gedaan. Met infrarood- en röntgenopnames en bindmiddel- en pigmentonderzoek hebben zij geprobeerd te achterhalen welke technieken en materialen zijn gebruikt bij het maken van de muurschilderingen en wie de afgebeelde bisschoppen zijn.

Verschillende specialisten, kunsthistorici en restauratiedeskundigen hebben onder leiding van Claudine Chavannes-Mazel, hoogleraar Kunstgeschiedenis van de middeleeuwen aan de Universiteit van Amsterdam, onderzoek gedaan naar de 2 beschilderde nissen in de Bergkerk.

Romaans
De resten van de Romaanse muurschilderingen kwamen in 1915 bij herstelwerkzaamheden tevoorschijn. Tot die tijd waren de 2 rondboognissen in de Bergkerk dichtgemetseld. In de nissen zijn 2 levensgrote bisschoppen afgebeeld.

Inscriptie ontcijferd
De inscriptie boven het hoofd van de bisschop in de noordernis kon tot nu toe niet goed genoeg bekeken worden om conclusies te trekken omtrent zijn naam. De infraroodopnames hebben geen duidelijkheid gegeven over de ontbrekende letters van de inscriptie. Echter, na het wegnemen van de glazen afdekplaten konden de wetenschappers op een steiger in de kerk de schilderingen van zeer dichtbij bestuderen. Na flink puzzelen konden zij de volgende inscriptie ontcijferen: SCS MARTINVS EPS (Sanctus Martinus Episcopus), ofwel de heilige bisschop Martinus.

Bisschop
De identificatie van Martinus komt overeen met wat in historische bronnen bekend is: aan hem was een altaar in de kerk gewijd. De figuur in de zuidnis is waarschijnlijk Nicolaas. Dat is namelijk de enige andere heilige bisschop die met de Bergkerk is verbonden. Hij was de patroon van de kerk en Martinus de patroon van het bisdom Utrecht, waarin Deventer een belangrijk religieus centrum vormde.

Joomla templates by a4joomla