Kampen 060Als de Hanze je interesseert dan heb je soms te maken met unieke vondsten. Zo ook het wrak van een kogge gevonden op de rivierbodem nabij Kampen. De laatste tijd volop in het nieuws geweest. Meer daarover in onderstaande video.

Nu het wrak van de rivierbodem verwijderd gaat worden (want deze bodem moet verlaagd worden in het kader van Ruimte voor de rivier), komt de vraag in beeld waar de kogge tentoongesteld gaat worden. Soms is het stellen van vragen makkelijker dan het geven van antwoorden, maar in dit geval valt dat reuze mee.

De kogge hoort thuis in Kampen, omdat het onderdeel is van de geschiedenis van deze stad. Dan de locatie.... ik zou zeggen in een kerk. Waarom ?

  • Overal langs de kust van Europa worden in kerken en kapellen scheepsmodellen aangetroffen. De traditie van het plaatsen van een scheepsmodel in een kerk gaat terug tot de middeleeuwen. Het Mataró-model in het scheepvaartmuseum in Rotterdam, daterend uit de 15de eeuw (de restanten van de kogge uit Kampen is uit de periode 1400 - 1450), is hiervan een uniek voorbeeld.
  • Bekend is dat in meerdere kerken aandacht is besteed aan de scheepvaart en -lieden. Bijvoorbeeld de Bergkerk in Deventer, maar ook de Bovenkerk in Kampen, heet ook wel de St. Nicolaaskerk, de beschermheilige van de scheepvaart.
  • Bezien we dit in het licht van de Hanze dan is wellicht de st. Jakobikirche in Lubeck interessant. Even een klein stukje tekst van Wiki: "In der Kirche befindet sich in der nördlichen Turmkapelle eine Gedenkstätte für die auf See gebliebenen Lübecker Seeleute.Hier steht auch das Wrack eines Rettungsbootes der 1957 gesunkenen Viermastbark Pamir, bei deren Untergang 80 der 86 Besatzungsmitglieder ums Leben kamen. Die Gedenkstätte wurde am 21. September 2007 nach dem Willen der Kirchengemeinde, der Landes- und der Bundesregierung zur Nationalen Gedenkstätte für die zivile Seefahrt erklärt."
  • In Nederland is sprake van ontkerkelijking, maar het is de moeite waard om deze vaak monumentale gebouwen te behouden voor de toekomst.
  • De afmetingen van bijvoorbeeld de Bovenkerk zijn voldoende om de kogge van 20 bij 8 meter tentoon te stellen.

Uiteraard zijn er nog praktische uitwerkingsvraagstukken, maar soms moet je ook kansen zien !

Kampen (2)
Kampen (2)

Joomla templates by a4joomla