Schimmelpenninck2Onlangs een artikel (Schimmelpenninck: link tussen Deventer en Groningen) geschreven over Rutger Jan Schimmelpenninck, waarbij onder andere de relatie tussen Groningen en Deventer aan bod kwam. Bij een bezoek aan de Grote kerk in Zwolle bleek nog meer interessante informatie over deze adellijke familie.

Bij het lezen van een folder over de kerk viel mijn oog op de grafsteen van Thomas Schimmelpenninck. De laatste letters van Schimmelpenninck ontbreken, omdat de grafsteen - bij het ruimen van de graven - indertijd te breed was om de grafstenen in mooie recht vakken 'terug' te leggen. Voor het gemak zaag je er dan gewoon een stukje af.

grafsteen toetienBenieuwd geworden of Thomas familie is van Rutger Jan ben ik op zoek gegaan naar het grafboek in de kerk. In dit boek komt twee keer de naam Schimmelpenninck voor. Thomas maar ook treffen we de naam Toentien. In het grafboek staat dat het wapen met de twee sleutels aanwezig is op de grafsteen. Dit is ook het wapen van de familie Schimmelpenninck die we in het woonhuis aan de Brink en de Bergkerk te Deventer zien. Dus op zoek gegaan naar de grafsteen. Na een tijdje zie ik een gedeeld wapen met aan de rechterkant de twee sleutels.

Een Duitse website bevestigt de familieband tussen Rutger Jan en Toentien Schimmelpenninck. De spelling van de naam van Toentien is weliswaar verschillend (ze staat vermeld onder de naam Antonetta) maar het jaartal op de grafsteen komt overeen met de informatie op de website.

Om precies te zijn is Antoinette 148 jaar eerder geboren dan Rutger Jan.

Joomla templates by a4joomla