Alweer een tijdje terug met een stadswandeling in Zwolle kwamen we terecht in een winkel met kunst aan de Sassenstraat. Aan de achterzijde van het pand was iemand actief met het in elkaar zetten van speciale geluidsinstallaties en boxen. De man liet ons het verschil horen tussen het goedkope spul en zijn eigen geluidsinstallaties. Toegegeven voor wat meer geld klinkt het geluid als muziek in de oren. Maar op dat moment waren we ons niet bewust van de historie van dit prachtige pand.

Zwolle027Na een wandeling in de omgeving van Zwolle beland ik in de Grote kerk van Zwolle. Links van de ingang van de kerk staat tegen de buitengevel van de kerk de grafsteen van Gerard ter Borch. Deze bekende schilder heeft onder andere de Vrede van Munster geschilderd. Dit schilderij hangt in het stadhuis van Munster. Ook heeft hij de leden van de Gezworen gemeente van Deventer op het doek vastgelegd. Dit schilderij heeft als thuisbasis het stadhuis van Deventer.ter borch

De grafsteen prikkelt de nieuwsgierigheid om op zoek te gaan naar de achtergronden van de schilder. Omdat veel anderen daarover al geschreven hebben, hier dan slechts enkele details.

Gerard ter Borch is geboren in Zwolle. Aan de Sassenstraat 21. In dit pand wordt kunst en muziekinstallaties verkocht. Ja precies, het pand waar we een aantal jaren eerder beland waren.
Na vele omzwervingen belandt ter Borch in Deventer. Op basis van een onbetaalde rekening van zijn zus Gesina kan later worden bepaald dat hij gestorven is in 1681. Na de uitvaartdienst in de Lebuïnuskerk te Deventer wordt zijn lichaam overgebracht naar Zwolle. Daar waar nu dus nog de grafsteen is terug te vinden.

Joomla templates by a4joomla