Afgelopen weekend in het Schimmelpenninckhuys geweest. Op een prachtige locatie in de stad Groningen, historisch interessant maar ook wel een tikkeltje verwarrend.

schimmelpenninckhuys2Het pand heet Schimmelpenninck huys omdat Rutger Jan Schimmelpenninck op bezoek zou zijn geweest bij de eigenaar van het pand, graaf Du Monceau. Sommigen menen echter dat het pand het Cremerhuis zou moeten heten. De familie Cremers bewoonde een aantal generaties achtereen dit huis aan de Oosterstraat 53. Du Monceau hertrouwde met Agnes Cremers, telg uit een katholieke patriciërsfamilie, oorspronkelijk afkomstig uit Deventer.

Op de voorgevel van het pand staat vermeld het Schimmelpenninckhuys. De website van het hotel, die in het pand is gevestigd, staat het volgende:

"De voorlaatste ingrijpende verbouwing vond plaats in 1723, toen de stadsadvocaat Lambert Sijlman het huis betrok. De achterkamer is in die tijd in Lodewijk XVI stijl uitgevoerd. Het Huys dankt zijn naam aan Rutger Jan Schimmelpenninck. Deze raadpensionaris van de Bataafse republiek belegde hier met drie mede-revolutionairen geheime vergaderingen. De Barokzaal waarin deze samenzwering plaats vond is nog steeds in tact. Vooral het uitbundig versierde plafond is indrukwekkend. De hierin verwerkte symbolen van de Franse revolutie en de portretten van de vier staatslieden die op de gasten neerkijken zijn de stille getuigen uit vervlogen tijden."

Op de website van de culturele raad Eelde trof ik daarover in het verleden de volgende tekst aan:

In 1802 kocht Dumonceau het huidige Schimmelpenninck Huys aan de Oosterstraat. Natuurlijk werd ook dit huis verbouwd. De belangrijkste toevoeging was de Barokkamer, grenzend aan de tuin. Die zaal is er nog steeds. In het plafond kun je vier portretten zien. Het zijn drie kopstukken van de Bataafse Republiek, alsmede de illustere bewoner zelf. Ze kunnen er echter niet samengezworen hebben, zoals de website van het hotel ons wil doen geloven.

Tussen beide teksten treffen we twee niet onbelangrijke verschillen. Volgens de Culturele raad zou Dumonceau de uitbreiding met de barokkamer hebben gerealiseerd en niet Sijlman. Verder stelt de raad dat die niet samenzwering niet heeft kunnen plaatsvinden. De reden daarvoor wordt niet genoemd, maar dat is nog eens iets om na te vragen.

Joomla templates by a4joomla