Beeld peter doysVandaag gewandeld door de binnenstad van Deventer. En genoten. Dit omdat we de mooiste zomer hebben sinds jaren en de historie van de stad gelukkig nog van veel panden en pleinen is af te lezen. Maar soms kom je ook op plekken die 'andere' emoties oproepen..... Op het pand op de hoek van het Bergschild en Kerksteeg is een groot verbodsbord opgehangen.... Heel jammer is dan een understatement.

Beeld peter doys2Even verderop is op het nieuwe pand Schöder aan de Kleine Poot, achter de Lebuinus kerk, een beeldje aangebracht van deken Doys. Over deze man is een apart artikel te schrijven. Maar het is schrikken als je ziet dat het beeld door beschadigingen alweer aan zijn 'eind' is gekomen. De tekst eronder sluit in de zin dan wel weer wat aan.... 

Ite Missa Est is de formulering waarmee in de Mis in de Katholieke Kerk de diaken aankondigt dat de Mis ten einde is. Het is vermoedelijk een van de oudste Romeinse formuleringen die nog in gebruik is. De diaken wacht op een teken van de voorganger om deze formulering uit te spreken. In de Nederlandse vertaling, te vinden in volksmissalen wordt deze in merkwaardig Latijn gestelde formulering vertaald met "Gaat: het offer is voltrokken" of "Gaat: het offer is geëindigd". In het Latijn antwoordt de geloofsgemeenschap met Deo gratias (Wij danken God.). Daarna volgt nog de zegen van de priester.

Joomla templates by a4joomla