Tijdens de Hanze tijd ging aanvankelijk het vervoer over het land. Met de kogge werd het mogelijk om dicht langs de kust over zee naar de Oostzee te varen.

Hoe werd gevaren ? Via het huidige IJsselmeer over de Noordzee richting Denemarken. Jutland werd aan de noordzijde gepasseerd. In dit deel komen we interessante namen van wateren tegen, namelijk jammerbocht, Skaggerak en Kattegat. Veel van de schepen gingen vandaar op weg naar Zuid Zweden. Dit gebied, bekend als Schonen, werd bezocht vanwege de vele haring gevangen in de Oostzee. In Deventer worden we bij de oude haven nog herinnerd aan de schonenvaarders. Daar waar nu de oprit voor de wilhelminabrug treffen heet de straat Bokkingshang. Bokking is een ander woord voor haring.... Hier werd de haring gehangen om te drogen.

De route om Denemarken werd later ook gevolgd om de Hanzesteden in de huidige Baltische Staten te bezoeken. Met name Riga en Tallinn. Dit overigens zeer tegen de zin van de moederstad der Hanze Lubeck. De schepen, die de route volgde werden ook wel de Ommelandvaarders genoemd.

Ommelandvaarders

Joomla templates by a4joomla