Bielefeld (7)RodinNiet alleen Hanze
Om je alleen maar bezig te houden met de Hanzesteden is natuurlijk ook wel beperkt. Soms kom je bij het bezoeken van deze steden interessante dingen tegen die niks te maken hebben met de Hanze maar interessant zijn om nader te bekijken. Zo ook de beelden van Rodin in Zwolle en Bielefeld. Het gaat om De Denker, maar wat is eigenlijk de achtergrond van dit kunstwerk?

Rodin en zijn beeld
De Denker is een van oorsprong bronzen beeldhouwwerk van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin. De befaamde creatie Le Penseur (De Denker) van Auguste Rodin werd gemaakt in 1881. Het was in dat jaar dat Rodin zijn eerste officiële Parijse bestelling kreeg voor een tentoonstelling op een publieke plaats: een monumentale bronzen poort voor een toekomstig museum voor Decoratieve Kunsten. Deze "Poort van de Hel" was ontworpen naar "Divina Commedia" van Florentijnse dichter Dante. De Divina Commedia (goddelijke komedie) is een verhaal, geschreven in de eerste helft van de 14e eeuw. Het behoort tot de erkende meesterwerken van de wereldliteratuur, en tot de grootste culturele prestaties van de middeleeuwen. Dante beschrijft in de Komedie zijn fictieve reis door het hiernamaals: hel, louteringsberg en hemel. De denker wordt ook 'Le Poète' genoemd, omdat het beeld eigenlijk de mediterende Dante moest voorstellen.

Op 21 april 1906 werd het opgesteld voor het Pantheon tijdens een hevige politieke en sociale crisis, waardoor het beeld een socialistisch symbool werd. In 1922 werd het beeld met zijn voetstuk overgebracht naar de tuin van Hôtel Biron, het huidige Rodin Museum.

Afgietsels
Er zijn verschillende afgietsels gemaakt van dit werk. Interessant is dat een van de vroegste bronzen afgietsels van het werk, door de Parijse bronsgieter Alexis Rudier, in Brussel staat, als grafmonument voor kunstverzamelaar Jef Dillen op het kerkhof van Laken.

Ook in Laren stond een exemplaar in de tuin van het Singer Museum. Dit werd op 17 januari 2007 ontvreemd, maar werd twee dagen later zwaar beschadigd teruggevonden. In het museum zijn in de zalen meerdere beelden van Rodin te vinden.

Joomla templates by a4joomla