Gisteren gewandeld van Goor naar Delden. In het eerste deel van de wandeling viel het op hoe hard er gewerkt wordt aan het geven van ruimte aan het riviertje de Regge. We zien vele bochten met ruime beddingen. Het gebied is nu al heel mooi, maar het belooft in de toekomst een werkelijk fantastisch waterrijk en gevarieerd landchap te worden. Het doel van de wandeling was landgoed Twickel. Op het landgoed waan je je deels in museumdorp Orvelte, maar daar ontbreekt dan nog de lommerrijke toegangslaan naar het kasteel. En het kasteel zelf natuurlijk. Ondanks dat we afstand moeten houden tot het kasteel straalt er de historie vanaf. En in de tijd van het ontstaan van het kasteel zijn er zeker relaties met de hanzestad Deventer.

Zonder de intentie om over de relatie tussen Twickel en Deventer volledig te willen zijn, noemen we:

  • Goossen Raesfelt, die door zijn huwelijk het kasteel in de familie krijgt, koopt een huis in de Lange Bisschopstraat in Deventer;
  • Een van de nazaten van de familie trouwt met een Deventer koopman;
  • De burgemeester van Deventer spreekt zich uit over het handelen van de bewoner van Twickel in de zaak over het overlijden van enkele freules;
  • Anna van Twickelo laat samen met haar zoon een behoorlijke hoeveelheid geld na, waarmee onder meer het atheneum illustre in Deventer wordt gerealiseerd.

In het oude kerkje midden in Delden vinden we dan nog de grafsteen van een van de bewoners van Twickel: Johan van Raesfelt.

Twickel
Twickel

Joomla templates by a4joomla