Wylick 2In de verte is de toren van Twyckel (Fr) te zien. Tussen de vele weilanden is het dorpje een 'plukje' groen met een toren met zadelzak. Via de camping van dorpje kom ik uit in een gebiedje waar in het rijke verleden een landhuis heeft gestaan. Nog maar kort geleden is een kunstwerk onthuld, die de oude toegangsbrug tot het landhuis moet voorstellen. Later blijkt dat dit gebied ook met Menno te maken heeft. Ik vervolg mijn route.

Een bordje bij de kerk vermeldt dat in de kerk een grafmonument van Menno van Coehoorn is. Wie is deze beste man ? Daar valt veel over te vertellen (Wiki), maar we houden het hier kort. Hij is onder meer vestingbouwer in de 17e eeuw. De hanzestad Zutphen kent een grote uitbreiding van de vesting aan de hand van een ontwerp van hem.Kort na 1700 wordt de vesting Zutphen uitgebreid  met linies, lunetten, hoornwerken en ravelijnen. Maar ook in Groningen (Helperlinie) is een uitbreiding van hem bekend.

Ondanks dat het niet de intentie is om deze dag met de Hanze bezig te zijn, ontmoet ik hier dan toch weer een 'relatie' met die steden. Ook al hebben de uitbreidingen van de vestingen plaatsgevonden nadat de Hanze hoogtij vieren.

Joomla templates by a4joomla