Scorel CustomDat je in een korte periode kennis maakt met meerdere schilderijen van Jan van Scorel is niet zo heel bijzonder, maar het wordt dan wel weer leuk als deze schilder ook voor de paus Adrianus VI heeft geschilderd. En paus Adrianus heeft enkele jaren op de Latijnse school in Deventer onderwijs genoten.
De eerste kennismaking met Van Scorel is in het Rijksmuseum. Daar hangt een mooi zelfportret. Hij schildert dit in een periode van groeiend zelfbewustzijn. SAM 3425 CustomHet tweede schilderij is geen echte Van Scorel, maar komt uit de school van Van Scorel. Dit laatste betekent zoveel als atelier van, navolger van of trant van...
Dit schilderij hangt in Zutphen en dat is niet onlogisch. Het heeft de naam: 'Memorietafel van Petrus van Suchtelen'. Deze Van Suchtelen, op het schilderij links geknield afgebeeld, was kannunik/deken in de Walburgis kerk. Links op het schilderij staat de heilige Sint Walburga (Walburgis), de patrones van de kerk, afgebeeld.

Deventer-Latijnse school (2)Erasmus schrijft namen van bekende leerlingen van de Latijnse school opEven terug naar Van Scorel. In 1522 werd hij door de enige Nederlandse paus Adrianus VI benoemd tot opzichter van de pauselijke kunstcollecties in het Belvédère, als opvolger van Rafael. Hij woonde in de pauselijke appartementen te Rome en had volop gelegenheid de antieke beeldhouwwerken en de Italiaanse renaissancekunst van Rafael en Michelangelo grondig te bestuderen. Hij schilderde in deze tijd twee portretten van de paus.

 

Joomla templates by a4joomla