Afgelopen weekend in het mooie Bergen op Zoom geweest. Een prachtige historische stad, die niks met de Hanze te maken heeft. Maar ook in deze stad zijn linken met de hanzestad Deventer en Groningen te leggen.

OlafAan het marktplein in Bergen op Zoom staat de St. Gertrudiskerk. In de mooie kerk zijn beelden van de heilige St. Gertrudis van Nijvel te vinden. De gevel van het stadhuis, boven de Annastraat, bevat ook een beeld van St. Gertrudis. En deze heilige vinden wij ook in de kapel van de Bergenvaarders (een gilde van schippers, die op de Noorse stad Bergen voeren) in de Lebuinuskerk te Deventer. Ze heeft daar een pestkapel vast. In de Middeleeuwen werd de heilige aangeroepen bij het voorkomen van reisgevaren, pest en gewelddadige dood.

SAM 0152 CustomEen andere verrassing was de tekst op een tegeltableau in het museum Markiezenhof. Het tableau was uitgereikt aan de secretaris van een draineerbuizenfabriek, de heer J.A. Mulock Houwer. Op deze website heb ik al regelmatig over Mulock Houwer geschreven, omdat het de stadsarchitect van Deventer en Groningen was. Met dezelfde initialen is de verleiding groot om te denken dat het om dezelfde persoon gaat, maar de voornamen Jan Anthony komen veel voor in de familie Mulock Houwer en de kans is groot dat de stadsarchitect J.A. Mulock Houwer al actief was in Deventer of Groningen. Nadere details heb ik helaas nog niet kunnen vinden, maar de zoektocht wordt vervolgd.

Joomla templates by a4joomla