ijskelder CustomDe afgelopen weken kwamen de woorden ijs en bier meerdere keren op mijn 'pad'. Tijdens een lezing over de Broederenkerk, een wijnproeverij (logisch dat het dan over bier gaat) en de bokbierdag in Zutphen.

Dat er op landgoed Nieuw Rande net buiten Deventer een ijskelder is, is me wel bekend. Maar tijdens een lezing (Broederenkerk belicht) onlangs werd duidelijk dat er ook in de binnenstad veel ijskelders waren. Waarom vraag je je dan af ? Dit blijkt te maken te hebben met de productie van bier. Men bewaarde de vaten met het gistende brouwsel op plaatsen bij een temperatuur van 12oC. Door de lage temperatuur zakte de gistende massa naar beneden en zette zich onder in het vat. Er waren twee voordelen aan dit systeem: men kon deze droesem gemakkelijk verwijderen en bacteriën kregen minder kans om zich te ontwikkelen. Aangezien ondergistend bier op een koele plaats moest lageren en wij een tamelijk gematigd klimaat hebben, werd er ijs vanuit Scandinavië geïmporteerd. Men bouwde er zelfs speciale ijskelders voor.

Nog even over die bacteriën .... De arme mensen dronken vroeger veelal bier. Omdat tijdens de productie van bier veel van de ongezonde bacteriën het loodje legde, werden de arme mensen niet ziek.

 

Joomla templates by a4joomla