BroederenkerkAfgelopen weekend geheel onverwachts bij een lezing van Deventer-kenner Clemens Hogenstijn terecht gekomen. Al wandelend door de stad tijdens het evenement 'Levende etalages' belandde wij in de Broederenkerk. Daar werd net een programma van de historische vereniging van Deventer gestart. Tijdens een boeiende lezing van de heer Hogenstijn kwamen interessante onderwerpen voorbij:

Beelden Broeder...
Beelden Broederenkerk
De prachtige beelden in de kerk komen uit het atelier van Cuypers en Stoltenburg uit Roermond. Cuypers heeft als architect het Rijksmuseum en het NS station van Amsterdam ontworpen, maar ook de grote kerk in het kleine dorp Kranenburg in de Achterhoek. Cuypers is geboren in de hanzestad Roermond

De Broederenkerk was onderdeel van een klooster. In dit klooster had Geert Grote (Geert niet meer onder ons) een eigen kamer. Om de kerkdienst in de kloosterkerk te kunnen volgen, beschikte hij in zijn kamer over een luikje met toegang tot de kerk.

De vrouw van de hertog van Gelre, Eleonora van Engeland, heeft een forse bijdrage geleverd in de totstandkoming van de Broederenkerk. Deze veronderstelling is gebaseerd op kronieken en het graf in de kerk. De grafsteen is nu achterin in de kerk gelegd. Overigens geheel versleten door de voetstappen van de vele bezoekers aan de kerk, waardoor de steen zelf weinig bewijs levert dat dit de grafsteen van Elenora is.

Tijdens bezoeken aan de mooie kerken van Deventer al vaker me afgevraagd waarom grafstenen niet met meer respect worden behandeld. In de Bergkerk is een prachtige grafsteen van Gerrit Schimmelpenninck (Schimmelpenninck meer dan een eeuw eerder) te vinden. In de Lebuinuskerk tref je bij binnenkomst de grafsteen van een oud burgemeester van Deventer, de heer van Markel. Echt zonde dat we deze monumenten verloren laten gaan.

Weer terug naar de Broederenkerk. De restauratie van de kerk is net afgerond. Het dierenrijk onder het leien dak (met o.a. houtwormen en boktorren) wordt ook wel gekscherend de Dierentuin van Deventer genoemd.

Dat een eerdere restaureratie van de kerk nog niet eens zo heel lang geleden heeft plaatsgevonden is te zien op een luchtfoto in het artikel Deventer oud en nieuw, waarschijnlijk uit het begin van de jaren 80.

Joomla templates by a4joomla