Zutphen-WijnhuistorenDeventer-Hereeniging (1)Dat stadswijnhuizen vaak in de buurt van het stadhuis waren gevestigd, is nog terug te zien in veel Hanzesteden. Laten we eens de steden langs de IJssel langs gaan. In Doesburg was het stadswijnhuis aansluitend aan het stadhuis; In Zutphen is de route van het stadhuis naar de Wijnhuistoren (zie foto links) via de Zaadmarkt enkele honderden meters. In Deventer kan je de afstand tussen het stadhuis en de Hereeniging (voormalig stadswijnhuis, zie foto rechts) kruipen. Gaan we verder de IJssel af...In Zwolle lag het inmiddels gesloopte stadswijnhuis naast het stadhuis. In Kampen was het stadswijnhuis ook naast de deur van het stadhuis.

Allemaal heel handig natuurlijk dat je voor of na de raadsvergadering even een wijntje kon nemen. Of dat bij ontvangst van gasten de beide panden dicht bij elkaar lagen.

Kampen (20)Dat wijn en besturen niet altijd een goede combinatie is, bewijst een verhaal uit Kampen. De heren (vrouwelijke bestuurders daar deden we in die tijd nog niet aan) vertrokken naar het stadswijnhuis, maar lette daarbij niet meer op het vuur in het stadhuis. Gevolg was dat het gehele stadhuis uitbrandde. Het stadhuis werd op dezelfde plek herbouwd (zie foto links).

Joomla templates by a4joomla