Betekenis woord Hanze

Lubeck-Holstentor 2 (1)Er zijn verschillende bronnen die het woord Hanze verklaren. Het gaat van bewapend, belasting tot een meer bijbelse verklaring. Wikipedia: ''groep', 'schare' of 'gevolg' als van het Oudhoogduits Hansa'
Meer daarover in Betekenis van Hanze.

 

 

Hanze op Youtube

Hanze
Hanze

 

Welke steden behoorde tot de Hanze ?

Hanzesteden in kaart

 

Welke periode was de Hanze actief?

De officiele oprichting van de Hanze plaats hebben gevonden in 1356. echter al lang daarvoor was er intensieve handel tussen enkele Hanzesteden.
Voor het einde van de Hanze is het ook niet eenvoudig een jaartal te noemen. Wikipedia: egen het einde van de zestiende eeuw stortte de Hanze in en kon zij niet langer omgaan met haar interne strijd, de sociale en politieke veranderingen die de Reformatie met zich meebracht, de opkomst van de Hollandse en Engelse koopmannen en de vijandelijke aanval van het Ottomaanse Rijk op haar handelsroutes en op het Heilige Roomse Rijk zelf. Het uitbreken van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) was de genadeklap. Deze oorlog veroorzaakte zeer grote chaos in grote delen van het Duitse rijk. Met name Zweden, Rusland en Polen wisten hierdoor hun macht via vaak verwoestende gewapende campagnes sterk uit te breiden ten koste van de vrije Baltische Hanzesteden als bijvoorbeeld Danzig, Riga en Reval (Tallinn). Op de laatste Hanzedag in 1669 meldden zich maar negen steden en aan het definitieve einde van de Hanze in 1862 waren nog maar drie steden lid (Lübeck, Hamburg en Bremen).

 

end faq

Joomla templates by a4joomla