SAM 0043Kampen is een van de vele interessante Hanzesteden. Dat bleek ook wel weer tijdens een stadswandeling langs de Koornmarktpoort en het stadhuis.

De Koornmarktpoort is te bezoeken. Op een van de verdiepingen zijn de oude beelden afkomstig van het oude stadhuis tentoongesteld. Op de foto zien wij Caritas, het verbeeldt liefdadigheid. Het beeld is gedateerd tussen 1480 en 1510. In de poort zijn ook nog de oude haard en in de gevel de opstelplaatsen voor kaarsen te zien.

schandkooiEen stukje verder tijdens de stadswandeling kwamen we langs het stadhuis. Naast de constatering dat de oude beelden eigenlijk veel mooier zijn, viel een metalen kooi op. Het blijkt een schandkooi te zijn. Het was een kooi waarin een veroordeelde persoon werd opgesloten, om te kijk te worden gezet, meestal op het dorps- of stadsplein. Dorpelingen of stedelingen smeten vaak afval, groenten of stenen naar de gevangene, waardoor deze verwondingen kon oplopen.
Vervolgens is het aardig om te weten dat op de plek waar de kooi bevestigd is in het gebouw de veroordeling van de verdachte plaatsvond. Indertijd nog door college van burgemeester en schepenen.

Joomla templates by a4joomla