Kampen (8)Bij het voorbereiden van een stadswandeling in het altijd mooie Kampen kom ik in de beschrijving de gebroeders Hemony tegen. Omdat de heren veel voor meerdere Hanzesteden hebben betekend toch maar eens wat meer over de achtergronden uitgezocht.

De gebroeders kennen de namen Pierre en Francois. François werd omstreeks 1609 in Lotharingen (Noord-Frankrijk) geboren; tien jaar later kwam zijn broer Pierre ter wereld. De familie Hemony behoorde tot die grote groep Lotharingse klokkengieters die tijdens de Dertigjarige Oorlog (van 1618 tot 1648 en eindigde met de Vrede van Westfalen) door geheel Europa trokken om geschut en klokken te gieten. In 1655 werd François Hemony door de stad Amsterdam uitgenodigd om zich onder gunstige voorwaarden als geschut- en klokkengieter te vestigen. François eiste een vrije woning op het terrein aan de Leidsegracht op het Molenpad. Pas in 1657 kwam François met het gezin naar Amsterdam, terwijl ongehuwde Pieter zich vestigde in Gent. Later vertrok Pieter naar Amsterdam om zijn broer te helpen bij het vele werk aldaar.

Doesburg065 CustomIn de kerktoren van Doesburg hangen klokken van de Gebroeders Hemony. Gaan we een Hanzestad noordelijker dan komen we in de Walburgiskerk in Zutphen ook weer klokken van Hemony tegen. Er is een verhaal bekend dat zij in het klooster aan de noordzijde van de stad (daar waar nu het Baudartius college is) op een houtvuur klokken zou hebben gegoten. Ook in de Grote Kerk in Deventer hangen in de door Hendrik de Keyser ontworpen koepel klokken van Hemony. In Kampen hangen er klokken van Hemony in de Nieuwe Toren.

 

Joomla templates by a4joomla