WaagVanmorgen op de Brink werd mij door een fietser gevraagd of ik wist naar wat voor gebouw ik stond te kijken.... Hij voegde eraan toe dat sommige mensen denken dat het een kerk is. Laat ik een poging wagen om iets te vertellen over het gebouw.

Waag-7Het gebouw is opgebouwd uit stenen van twee bloktorens, die aan de andere kant van de IJssel stonden. Om precies te zijn betrof het de Althena en de Morgenster. Gevelstenen aan de zijkant van het gebouw verwijzen naar de bloktorens. Hoe kon de stad Deventer nu aan die stenen komen, terwijl aan de andere kant van de IJssel de hertog van Gelre heerste ? De hertog was zijn gebied elders aan het verdedigen en snel hebben de Deventenaren de bloktorens verorverd en afgebroken.
Aan dezelfde kant van het gebouw hangt ook een metalen kuip. Het verhaal is dat deze kuip werd gebruikt om valsemunters in de kokende olie om te brengen.

Aan beide zijden van het gebouw zijn beeldjes aangebracht, die verwijzen naar de korte afstand tussen de bloktorens en de stad Deventer. Bijna was het mogelijk om in elkaars etenspot te kijken. Een van de beeldjes heet dan ook Kiek in de Pot.
Beetje hetzelfde idee als bij een toren in Tallinn, ook een hanzestad. Het gaat om een hoge ronde toren Kiek in de Kök. Deze naam komt van de stellige bewering van soldaten dat ze door de schoorstenen in de keukens van de lager gelegen huizen konden kijken.

Waag-10Dan iets over de bouwstijl. Het hoofdgebouw is in gotische stijl. Dit is denk ik de reden waarom sommige mensen denken dat het een kerk is. Het bordes is later toegevoegd in renaissance stijl.
En waarom staat het gebouw zo scheef ? Voordat het gebouw werd gebouwd, was er ter plekke een gracht langs een vestingwal. Nadat het huidige Bergkwartier in de vesting werd opgenomen werd de gracht gedempt en werd het plein markt. Het dempen heeft blijkbaar niet zo heel grondig plaatsgevonden, want door de eeuwen is het gebouw redelijk scheef gezakt.
Dan iets over de functie van het gebouw. Het heeft lange tijd dienst gedaan als Waag. Indertijd was aan beide zijden van het gebouw een poort aanwezig. De karren werden aan de ene kant het gebouw binnen gereden, de goederen werd gewogen en aan de andere kant van het gebouw betrad je het marktterrein.

Er kan nog veel meer verteld worden over de Waag. Te denken valt aan de Groene man, de koning Philip, die weigerde naar Deventer naar Deventer komen, andere functies van het gebouw, een gevonden munt onder de fundatie etc.

Joomla templates by a4joomla